Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > bakteria listeria

Bakteria Listeria

bakteria listeria

bakteria w nabiale
14.08.2025 13:20 Groźna bakteria w serach. Dwie ofiary śmiertelne, masowe wycofanie produktów

Po śmierci dwóch osób we Francji po spożyciu skażonego sera uruchomiono alarm sanitarny w całej Europie. Sery producenta Chavegrand zostały wycofane z półek w Niemczech, Hiszpanii, Belgii, Włoszech i Luksemburgu. Skażenie dotyczy bakterii Listeria monocytogenes, która może rozwijać się nawet w warunkach chłodniczych. Konsumenci proszeni są o sprawdzenie zakupionych produktów i monitorowanie stanu zdrowia.Wycofano wybrane partie serów Buchette de Chèvre Vieux Porche, Camembert de Caractère i Camembert Charles VII Alert obejmuje Francję (40 partii) oraz Niemcy, Hiszpanię, Belgię, Włochy i Luksemburg Objawy listeriozy mogą wystąpić do 8 tygodni od spożycia skażonego produktu; najwyższe ryzyko dotyczy kobiet w ciąży, seniorów i osób z obniżoną odpornością

Wędlina
24.07.2024 08:45 2 zgony i 28 hospitalizacji po zakażeniu listerią. Źródłem bakterii wędlina

2 osoby zmarły, a 28 zostało hospitalizowanych po zjedzeniu wędliny ze znanej sieci delikatesów. Na terenie USA, w 12 stanach, wykryto w tej wędlinie bakterie listeria. Nie ma jednak nakazu wycofania żywności z rynku, bo… trwa dochodzenie w tej sprawie